Inmatriculare definitiva a autovehiculului cu volan pe partea dreapta(pentru persoane juridice/fizice):

     Am scris articolul pentru ca majoritatea informatiilor, de care aveam nevoie se gaseau imprastiate pe multe siteuri si nu acolo unde ar trebui sa fie si anume pe siteurile autoritatilor.
    Inmatricularea vehiculelor poate fi provizorie sau definitiva, in cazul in care nu poti sa te deplasezi cu autoturismul din varii motive(de ex. ti-a expirat asigurarea sau MOT-ul), iti recomand o inmatriculare provizorie.
    Inmatricularea provizorie a autovehiculului cu volan pe partea dreapta(optional):
    Actele necesare inmatricularii provizorii, pentru o perioada de 30 de zile(inmatriculare care poate fi repetata de inca 2 ori) sunt:

  • Actul de vanzare cumparare original (Descarca un model de contract >>agreement of vehicle sales<<) + optional chitanta + copie
  • Actul de inregistrare a autovehiculului (vehicle registration certificate) +copie
  • Asigurare pentru o perioada de 30 de zile + copie – pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de autovehicule, in termenul de valabilitate a acesteia, pe numele solicitantului
  • Plata numerelor de inmatriculare 40 ron ( se plateste la ghiseu, cand se depun actele)
  • Cerere tip pentru inmatricularea provizorie
  • Dovada platii taxei de autorizare provizorie a circulatiei
  • Dovada de plata a contravalorii autorizatiei de circulatie provizorie
  • Actul de identitate + copie
  • Alte acte necesare pentru clarificarea unor situatii particulare

Inmatriculare definitiva a autovehiculului cu post de conducere pe partea dreapta:

Etapa I
  • Modificari ale sistemului de semnalizare luminos, premergatoare inmatricularii
Etapa II
  • Obtinerea actele/documentelor pentru inmatricularea autovehiculului

1.Obtinere CIV, atestat de autenticitate, talon de inspectie tehnica(vizat)
2.Declararea fiscala a autoturismului – Directia impozite si taxe locale, obtinere radiere
3.Obtinerea deciziei de calculare a timbrului de mediu, plata lui si obtinerea chitantei
4.Depunerea documentelor pentru inmatricularea definitiva a autovehiculului
       Mentiune : Am fost proprietarul vehicului si in UK, in certificatul de inregistrare(vehicle registration certificate V5C) a vehiculului eram trecut ca si keeper, certificatul nu autentifica/dovedeste proprietatea/owenershipul, vei avea nevoie de contractul de vanzare cumparare pentru a demonstra dreptul de proprietate.

Etapa I

Modificari ale sistemului de semnalizare luminos, premergatoare inmatriculari

      Cautarea informatiilor pe siteul RAR-ului este o adevarata aventura, intotdeauna terminata neproductiv, daca vei folosi functia de cautare din cadrul siteului.
      Recomandarea mea este sa utilizezi o cautare avansata din google( (cautare avansata google termen+site:rarom.ro “ volan pe partea dreapta” de exemplu)

cautare in siteul rar pe google
     Intre primele rezultate ale cautarii avansate, vei observa un link catre o sectiune de raspunsurila unele intrebari frecvente.
    Citez raspunsul oferit de RAR la intrebarea “Cum sa inmatriculez un vehicul cu volan pe partea dreapta?
    “ Registrul Auto Român eliberează cartea de identitate pentru aceste vehicule pe baza aceloraÅŸi condiÅ£ii ca ÅŸi pentru vehiculele care au postul de conducere pe partea stângă, în plus fiind necesară echiparea vehiculelor cu faruri care emit un fascicul luminos asimetric, orientat spre partea dreaptă a drumului (specifice circulaÅ£iei pe partea dreaptă).”
    Raspunsul este unul incomplet, autovehiculul necesita si alte modificari pentru a-l putea inmatricula.
    Modificarile pe care le-am facut eu au inclus, schimbarea farurilor, schimbarea lampei de ceata de pe partea dreapta pe partea stanga, nu am montat o oglinda periscopica (asa cum am auzit/citit ca au procedat altii). Intru-un interviu recent seful RAR, a declarat ca fiind neobligatorii oglinzile periscopice, desi sunt unele siteuri cunoscute care posteaza informatii neveridice, in acest caz am dat curs informatiei din interviu.
    Inainte de a merge cu masina la RAR, ar fi bine sa mergeti cu ea la un service pentru o verificare tehnica ce dureaza maxim o ora, verificarea autovehiculului meu a costa 200 lei.
    Verificarea va scuteste de un alt drum la RAR, in cazul in care RAR-ul gaseste la autovehiculul tau mici probleme (ex. un bec ars), mai bine sa fii prevazator, decat sa mai pierzi o zi pe la RAR.
    In ziua cand am fost eu la RAR cu masina, am observat cateva cazuri in care proprietarii autovehiculelor nu au primit actele, care sunt necesare ulterior, pentru inmatricularea autovehiculului, din cauza acestor mici probleme tehnice.
    Daca masina trece cu brio verificarea tehnica, poti sa mergi la RAR pentru obtinerea cartii de identitate a vehiculului CIV, a atestatului de autenticitate (valabil 60 de zile) si a talonului de inspectie tehnica.
    O idee buna ar fi sa-ti instalezi o oglinda periscopica, vei depasi mult mai usor, riscul de coliziune v-a fi mult redus.
    Te invit sa comanzi una de la mine, mi-au mai ramas cateva, deschide pagina de prezentare a oglindei periscopice.
oglinda periscopica utilizata de un sofer cu volan pe dreapta
Etapa II

Obtinerea actele/documentelor pentru inmatricularea autovehiculului

      Programarea la RAR poate fi facuta la numarul unic national 021/9672, sau online pe siteul rarom.ro.Eu am avut de asteptat 4 zile lucratoare, din momentul programarii online, daca te grabesti e bine sa iti faci programarea din timp.
      M-am programat la RAR Voluntari si in ziua programarii am plecat cu mai mult de o ora de acasa, pentru a ajunge la timp la RAR, dar planul meu nu s-a potrivit cu congestia de pe strada Doamna Ghica si Bulevardul Colentina si asa am ajuns dupa o ora si zece minute la RAR, fiind in intarziere cu 10 minute.
      Nici o problema, in fata mea mai asteptau alti 8 proprietari sa intre in hala de autentificare a autovehiculului.
     Jumatatea de ora (timp standard al efectuarii procedurilor), cat ar fi durat autentificarea plus inspectia tehnica s-a transformat intr-un calvar de 4 ore. Nu stiu de ce au mai creat un sistem de programari cei de la RAR, oricum toata procedura inclusiv asteptarea este de ordinul orelelor, dar daca nu ajungi la timpul specificat in programare, iti pierzi programarea…

1.Obtinere CIV, atestat de autenticitate, talon de inspectie tehnica(vizat)

       La intrarea in zona de asteptare (parcare) la RAR Voluntari, primesti o cerere catre RAR in care specifici serviciile pe care le doresti de la ei, in cazul meu, am bifat obtinere CIV si omologare autovehicul, deasemenea ti se mai inmaneaza un document in care sunt informatii despre programarea ta.
intrarea rar
      Astepti pentru a intra in prima hala de autentificare a autovehiculului, unde inmanezi documentul cu programarea ta, cererea catre RAR, certificatul de inmatriculare al autovehiculului (originalul) si cartea ta de identitate, carora le vor face o copie; persoana care se ocupa de masina calculeaza taxele pentru serviciile cerute si iti emite un document (proforma) cu suma pe care o ai de platit, m-a costat 858 lei (fara omologare costa 426 lei), pentru un autoturism.
      Din hala mergi la caseriile RAR, unde astepti la coada si platesti cash sau cu cardul sumele reprezentand serviciile pe care le efectueaza RAR-ul.
inmatriculari auto rar
       Dupa plata serviciilor iesi din cladire unde se afla caseriile si mergi inapoi in hala de autentificare si predai chitanta, masina ta v-a fi adusa la liniile de inspectie tehnica de un inspector, imediat ce termina autentificarea autoturismului.
       Aici vor fi testate sistemul de semnalizare/iluminare, sistemul de franare, directia, se face si o analiza a gazelor de esapament etc.
       Dupa ce masina a trecut toate testele, poti sa o duci in parcarea mare si te vei intoarce in sediul RAR unde se afla caseriile, pentru a-ti ridica cartea de identitate, atestatul de autenticitate si talonul cu inspectia tehnica.
       Numele tau v-a fi strigat la un moment dat de la un ghiseu, dupa o asteptare lunga intr-o sala galagioasa, in care ai ciulit urechile la toate numele strigate. Vei primi actele si poti sa pleci, ai scapat de RAR.

2.Declararea fiscala a autoturismului – Directia impozite si taxe locale

      Urmatorul pas pe care trebuie sa-l faci este sa mergi la administratia financiara din localitatea/sectorul tau, pentru a viza fisa de inmatriculare auto si a depune o  Declaratie-fiscala de impunere, pentru stabilirea impozitului pe vehicul.
      In cazul in care nu ai depus decizia de impunere pentru stabilirea impozitului in termen de 30 de zile, din momentul cumpararii autovehiculului vei plati o amenda in 32 lei (platibili pe loc la caserie).
      Actele necesare declarii fiscale, de care am avut eu nevoie au fost:
      – cartea de identitate a autovehiculului CIV + copie
      – cartea de identitate + copie
      – contractul de vanzare cumparare(originalul UK) + traducerea contractului (cost 50 lei/pagina,nu mi-au fost cerute legalizari ale traducerilor, o cheltuiala care poate fi evitata)+copie, deasemenea nu mi-a fost ceruta o chitanta/factura
      – copie dupa notificarea de export (notificarea din documentul de inregistrarea a vehicului V5C)- pe care o trimisesem la DVLA in urma cu 3 saptamani, am primit scrisoarea de confirmare a exportului permanent la adresa din UK, la 2 zile dupa ce am depus actele pentru inmatricularea definitiva.
      Inspectorul fiscal mi-a luat in evidenta vehiculul, dupa care l-a scos din evidenta,
      A radiat masina si mi-a oferit informatii despre declarea autovehicului de o persoana juridica (cazul meu). Am primit documentul de radiere de la inspector si mi-a vizat fisa de inmatriculare.
      Fisa de inmatriculare auto este obtinuta de vechiul proprietar al autovehiculului, in cazul meu eu fiind proprietarul si in UK a trebuit sa o iau in evidenta in tara pentru a obtine viza de la administratia financiara, dar in cazul in care cumperi autovehiculul in tara de la o alta persoana, neaparat sa-i ceri si fisa.
      In continuare am mers cu documentele pe care le-am mentionat putin mai sus la administratia financiara pentru persoane juridice, unde am depus o alta declaratie de impunere pentru persoane juridice;toate documentele depuse in copie au fost stampilate, semnate si completate cu urmatorul text ”conform cu originalul”, am atasat acestor acte si o delegatie tip.
      Aici mi-a fost vizata fisa de inmatriculare auto din nou. Daca doriti sa platiti si impozitul o puteti face dupa declararea fiscala a masinii.
      Am scos agenda si am bifat declarea fiscala la administratiile financiare a autovehiculului rasufland usurat.
 3.Obtinerea deciziei de calculare a timbrului de mediu, plata lui si obtinerea chitantei.
       M-am indreptat spre administratia financiara a persoanelor juridice din sector 3 cu sediul pe Calea Mosilor la nr. 156. pentru a depune documentele pentru calcularea timbrului de mediu la ghiseul nr.5.
       Pentru calcularea timbrului de mediu mi-au fost necesare urmatoarele acte:
  •  copie a contractului de vanzare cumparare (original UK) + copie a contractului tradus
  • copie a certificatul de inregistrare a vehiculului (originalul UK) + copie a certificatului tradusa
  • copie a cartii de identitate a autovehiculului CIV
  • copie CUI (pentru persoanele juridice)
  • cerere de calculare a timbrului de mediu –  cerere calculare timbru de mediu
  • delegatie – Delegatie
  • copie a cartii de identitate a delegatului
       Dupa 3 zile m-am reintors, pentru a ridica decizia privind stabilirea sumei reprezentand timbrul de mediu pentru autovehicule de la camera nr.5. Sa aveti stampila firmei si buletinul cu voi.
       Am mers la casiere cu decizia de plata, unde am stat la o coada pentru a ridica chitanta cu suma de plata si am facut 2 pasi pentru a ma aseza la o alta coada, unde platesti timbrul de mediu cu chitanta respectiva. La casierie lucrau 2 tipe cu norma intreaga si amandoua nu faceau nici macar munca pentru o jumatate de norma…productivitate maxima…
      Greul trecuse, mai aveam de obtinut inca 3 documente si puteam sa depun actele pentru inmatricularea definitiva.

4.Depunerea documentelor pentru inmatricularea definitiva a autovehiculului

       In drum spre DRPCIV Bucuresti m-am oprit la un broker de asigurari, unde am avut parte de un dus rece, venit de la suma de plata (incepand cu 2013 societatile de asigurari au introdus sistemul de bonus/malus), cu asigurarea si copia ei m-am indreptat spre DRPCIV pentru a depune actele de inmatriculare definitiva.
       In sediul DRPCIV pot fi depuse actele pentru inmatriculare auto si la judetul ILFOV, ghiseele de la judetul Ilfov functioneaza pe un sistem de bon de ordine (un sistem care face asteptarea mai civilizata/usoara), putin mai departe la cateva zeci de metri la ghiseele de depunere a actelor pentru municipiul Bucuresti trebuie sa astepti la coada…
      Am mers la filiala CEC din sediul DRPCIV si am platit taxa de prima inmatriculare si contravaloarea talonului (60+37 lei), fotografiaza chitantele sau obtine copii pentru contabilitate.
      Acum trebui sa verifici foarte meticulos toate actele, altfel ai putea fi reintors de la ghiseu pentru ca nu ai o copie a unui act.
      Verifica actele necesare:
  • Declaratie date personale
  • Delegatie
  • Copie CUI
  • Fisa de inmatriculare cu viza/vizele Administratiilor Financiare
  • Contractul de vanzare cumparare (copie original UK) + contractul de vanzare cumparare intre persoana fizica si persoana juridica in copie creat in tara
  • Certificatul de inregistrare a autovehiculului (original UK)+ copie
  • Copia politei de asigurare RCA
  • Cartea de identitate a autovehiculului CIV – se depune originalul + copie fata/verso
  • Certificatul de autenticitate eliberat de RAR
  • Decizia de calculare a taxei de timbru + copie
  • Chitanta reprezentand plata timbrului de mediu + copie
  • Chitanta care reprezinta taxa de inmatriculare
  • Chitanta contravaloare talon
  • Numerele de inmatriculare UK > curatate
  • Optionale > Certificat de conformitate + Dovada transportului autovehiculului pe platforma din tara de unde a fost cumparat < nu va pot oferi detalii pentru ca nu mi-au fost necesare aceste acte
       Cu aceste documente vei merge la un ghiseul (sunt 4-5) pentru a le depune in vederea inmatricularii definitive, daca toate sunt in regula si nu lipseste nimic din dosar vei plati o taxa de 40 lei pentru numerele standard (functionarul te v-a intreba daca ai vreo preferinta in privinta numerelor, este foarte posibil sa nu aiba combinatia pe care ti-o doresti).
       Vei primi inapoi decizia de calculare a timbrului de mediu, pe care functionarul a scris numarul de inmatriculare pe care-l vei primi.
       Dupa 48 de ore(cazul meu) vei reveni pentru a-ti ridica numerele, cartea de indentitate a autovehiculului si talonul auto, sa ai asupra ta buletinul, decizia reprezentand calcularea taxei de mediu pe care este scris numarul de inmatriculare al vehiculului, chitanta pentru plata placutelor de inmatriculare, pentru persoane juridice este necesara o delegatie.
Ai trecut printr-un proces lung si anevoios, de obtinere a inmatricularii autoturismului, dar ai reusit, te felicit!
Mai ai o singura taxa de platit pentru a circula in regula si anume rovinieta.
P.S. : Sper ca nu am omis nici o informatie.

Articol scris de Ghidul Consumatorului

Post a Comment

Mai nouă Mai veche